Magda Kowalczyk
Uczę się pisać...
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 0:54, 13 Lis 2007 Temat postu: Agroturystyka |
|
|
Agroturystyka wg. Macieja Drzewieckiego
jest to forma wypoczynku odbywającego się na terenach wiejskich o charakterze rolniczym, oparta o bazę noclegową i aktywności rekreacyjne związane z gospodarstwem rolnym lub równoważnym i jego otoczeniem (przyrodniczym, produkcujnym i usługowym).
Do agroturystyki nie można jednak zakwalifikować:
-zawodowych zakładów hotelarskich czy gastronomicznych tylko dlatego, że znajdują się na wsi,
-pokoi gościnnych wynajmowanych w dużych miejscowościach wczasowych, mimo że posiadają one status wsi.
Podstawowe usługi agroturystyczne:
udostępnienie miejsca noclegowego na terenie gospodarstwa,
usługi gastronomiczne, świadczone dla własnych gości,
udział wczasowiczów w drobnych pracach w obrebie gospodarstwa.
Przykłady innych usług które mogą być świadczone:
a) usługi przewodnickie (konno, traktorem, pieszo i inne),
b) wypożyczanie sprzętu sportowo – rekreacyjnego,
c) przechowywanie przyczep kempingowych, sprzętu sportowego
(głównie wodnego) po sezonie,
d) nauka rzemiosła ludowego,
e) uczestnictwo w pracach polowych,
f) organizowanie ogniska/grilla.
Kto korzysta z usług agroturystycznych?
rodzice z dziećmi
starsze pokolenie (głownie poza sezonem)
grupy towarzyskie (głównie młodzi ludzie)
miłośnicy przyrody
turyści zagraniczni (w Polsce głównie Niemcy, Holendrzy, Duńczycy).
Co skłania turystów do uprawiania agroturystyki?
- możliwość spokojnego odpoczynku w naturalnym, wiejskim
środowisku,
- chęć spędzenia urlopu w ulubionym krajobrazie,
- koszty pobytu,
- możliwość bezpośredniego kontaktu z rodziną wiejską,
- możliwość poznania obyczajów, tradycji ludowej
- chęć zmiany dotychczasowego sposobu wypoczynku.
Ad 1. obiektów tych nie można zakwalifikować z powodu nie zapewnienie min. warunków wypoczynku, z uwagi na lokalizację na terenach intensywnej zabudowy mieszkalno-usługowej, uciążliwości akustyczne, zanieczyszczenia atmosferyczne itp.
Teoria dobrego wypoczynku: niezbędne cechy jakie winien posiadać region agroturystyczny stanowią przeciwieństwo cech dominujących w miejscu stałego zamieszkania wczasowiczów.
Ad 2. formy zakwaterowania
- podstawową formą zakwaterowania są pokoje gościnne mieszczące się w domu gospodarza.
- pobyt w samodzielnych domach, wśród których znajdują się budynki specjalnie na ten cel wybudowane oraz obiekty zaadaptowane
- dodatkowe miejsca na ustawienie namiotu lub przyczepy kempingowej w tym dostęp do punktu poboru wody i do WC.
Usługi gastronomiczne np.
- dostęp gości do kuchni
- serwowanie potraw regionalnych, dań wegetariańskich, dietetycznych, dań własnego pomysłu,
- organizowanie atrakcji gastronomicznych (np. kuchnia polowa, pieczenie barana, wędzenie ryb)
Udział gości w drobnych pracach gospodarskich np.
-udział w domowej produkcji żywności,
-nauka hodowli drobnego inwentwrza,
-nauka umiejętności i sztuki ludowej,
-karmienie i pojenie inwentarza jako relaksowa praca.
Należy dodać, iż agroturystyka stanowi ogromną szansę gospodarstw, które w wyniku spadku opłacalności produkcji rolniczej poszukują alternatywnych źródeł dochodów w postaci usług.
Post został pochwalony 0 razy
|
|